Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs I 2021

Arven efter Thatcher: Husmorfeminisme på engelsk

Margaret Thatcher fremhævede, at hun var ’en almindelig husmoder’. Det var ikke til at spore i hendes udenrigspolitik.

“Konservative kvinder er, fremfor alt, praktiske.”

Sådan lød det fra Margaret Thatcher i en tale i 1988. På sin egen uortodokse facon var hun altid – eller rettere, hævdede hun altid at være – en feminist. I talen gentog hun også sit refræn om, at hendes regering var ledet af ”en husmor med 20 års erfaring i at holde styr på husholdningsbudgettet.”

Udi egen indbildning – og måske ikke uden grund – var Margaret Thatcher et symbol på kvindernes frigørelse. Ikke at hun deltog i protester eller marcherede sammen med sine medsøstre på kvindernes internationale kampdag den 8. marts. Det gjorde hun aldrig.

Nej, Margaret Thatcher var feminist på den engelske og konservative måde, hvor pragmatiske resultater er vigtigere end ideologi. Mrs. T (som hun kaldes af tilhængere) havde historien med sig. Men hendes beskrivelse af sig selv som ’husmor’ var lidt af en tilsnigelse.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Matt Qvortrup

Matt Qvortrup er professor i statskundskab ved Coventry University i England. Han er uddannet politolog og jurist og modtog sin doktorgrad fra Oxford University. Som ekspert i europæisk politik har han bl.a. vundet en PSA-pris for sin forskning indenfor politiske institutioner og har desuden haft stor succes med sin bog ’Angela Merkel: Europe’s Most Influential Leader’.