Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs I 2022

Den internationale straffedomstol på modig, og farlig, kurs

Den internationale straffedomstols kendelse om, at den har jurisdiktion over Israels eventuelle krigsforbrydelser i Gaza, er politisk sprængstof. Det kan blive en stor internationale konflikt i de kommende år.

”No Peace without Justice; no Justice without Peace!” 

Sådan lød det optimistiske slogan under forhandlingerne om oprettelse af den permanente internationale krigsforbryderdomstol (ICC) i New York og Rom i slutningen af 1990’erne. Mange af os var dengang besnæret af den umiddelbart indlysende appel i dette ordsprog: Selvfølgelig hænger international fred og sikkerhed tæt sammen med retfærdighed. 

122 LANDE SAMT PALÆSTINA HAR I DAG RATIFICERET ELLER TILTRÅDT ICC-STATUTTEN. Men USA, Kina, Rusland, Israel, Indien, Libyen, Tyrkiet, Saudi Arabien med flere stemte dengang imod oprettelsen af den permanente domstol og afviser fortsat at anerkende domstolens jurisdiktion i sager, der angår disse landes territorier eller deres statsborgere. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her