Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs I 2022

Udfordret dansk-kinesisk vidensamarbejde 

I det seneste mange år er det videnskabelige samarbejde med Kina
og resten af verden boomet. Nu er det udfordret af den stigende konflikt mellem Vesten og Kina – men det vil være en stor skam, hvis det helt afbrydes, mener professor Jørgen Delman, der selv har mærket konsekvenserne af de nye spændinger.

De kinesiske forskere i gruppen var tydeligt frustrerede og forstemte. De er i Danmark for at lave et stykke videnskabeligt arbejde, men de følte sig hjælpeløse over for medier, der beklikker deres videnskabelige integritet. 

Stormagtsrivaliseringen mellem Kina og USA og stigende internationale og bilaterale spændinger i relation til Kina har ført til større opmærksomhed og mistro mod kinesiske vidensaktører i Danmark og andre vestlige lande. De er kommet under luppen, fordi læk af viden, rettigheder og teknologier kan true os økonomisk og sikkerhedsmæssigt. 

Vi ved derudover, at kinesiske forskere kan være under pres fra officielt kinesisk hold til også at tænke Kinas interesser ind i deres arbejde i udlandet. 

Vi ved ikke, hvor mange der er blevet rekrutteret eller loyalitetsbundet af kinesiske statsinstitutioner i forbindelse med deres arbejde i Danmark, men fra danske medier har vi dog hørt om nogle få sager, hvor kinesiske forskere i Danmark har arbejdet for kinesiske interessenter med fordækt militært eller kommercielt sigte. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Jørgen Delman

Jørgen Delman er professor emeritus, Kinastudier, Københavns Universitet. Sidste sommer holdt jeg et oplæg for en blandet flok af danske og kinesiske forskere på et dansk universitet om udfordringerne i forholdet mellem Danmark og Kina. Jeg fokuserede på betydningen for forskningen af den stadig mere kritiske holdning til Kina i Danmark. Jeg talte også om et vidensamarbejde under forandring, ikke bare fordi vi i Danmark er blevet mere kritiske og årvågne over for Kina, men også fordi Kinas myndigheder lægger flere og flere begrænsninger på den akademiske frihed, både indadtil og i internationalt samarbejde.