Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Manden, der brød med den franske blokstruktur

Emmanuel Macron er yderst upopulær blandt den franske befolkning. En del af årsagen ligger i hans person og upopulære politiske tiltag. Men Macron er også offer for en dybere, rodfæstet kultur i fransk politik. Udenrigs tegner et portræt af den franske præsident.

Knap to tredjedele af den franske befolkning synes dårligt om deres præsident, Emmanuel Macron.

Siden det seneste præsidentvalg i 2022 er den franske præsidents opbakning faldet drastisk hos befolkningen, som i høj grad har vendt ryggen til hans politiske projekt til fordel for højrefløjen – i øvrigt i fin tråd med, hvad der foregår i andre europæiske lande.

Utilfredsheden kulminerede for alvor ved Europa-Parlamentsvalget 9. juni. Få sekunder efter valgresultatet blev offentliggjort, og Macrons parti, Renaissance, fik en decideret vælgerlussing, gik præsidenten frem på landsdækkende tv og annoncerede, at han opløste Nationalforsamlingen og udskrev valg.

“Selvom en del af årsagen ligger i yderst upopulære politiske beslutninger, så skal Macrons upopularitet også læses i lyset af rodfæstede tendenser i fransk politik,” lyder det fra lektor i fransk ved Københavns Universitet Jørn Boisen, der fortsætter:

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her