Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Stormagtsrivaliseringen spænder ben for den grønne omstilling

Kina er verdens førende producent af solceller. Derfor råber USA og EU nu vagt i gevær og indfører handelsbarrierer indenfor bil- og vindmølleindustrien for at sikre, at man heller ikke her sakker bagud. Men det kan få alvorlige konsekvenser for den grønne omstilling.

I 1980’erne befandt USA og Japan sig på nippet til en regulær handelskrig. Japanernes pludselige og succesfulde indtræden på det amerikanske bilmarked faldt ikke i god jord i Washington. Men efter dialog og en god portion økonomiske trusler fra amerikansk side lykkedes det parterne at nå til enighed. 

Den japanske regering måtte indse, at det ville være bedst at indføre en frivillig begrænsning på, hvor mange biler der skulle eksporteres til det amerikanske marked, for at det ikke skulle udvikle sig til en handelskrig.

Om den samme fredelige løsning kan findes på de nuværende handelsspændinger indenfor bilindustrien mellem Kina på den ene side og USA og EU på den anden side, vides ikke. 

Af grønne markeder har Kina allerede opnået noget nær monopol på solcellemarkedet. Nu står bil- og vindmølleindustrien for skud, og det har fået både USA og EU til at råbe vagt i gevær. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her