Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Altid aktuelle Qatar

Den lille nation Qatar er på trods af sin ydmyge størrelse ofte i centrum. Fra at afholde VM i fodbold til at facilitere forhandlinger mellem Israel og Hamas. Den aktive internationale rolle opstår dog ikke kun af egen fri vilje, men er også en nødvendighed i forhold betinget af geopolitik og geostrategisk placering.

Med omkring 300 tusinde statsborgere og et areal på størrelse med Sjælland og Fyn, skulle man ikke tro at Qatar vil gøre meget væsen af sig på den regionale og globale scene.

Men på trods af dette, ser vi gang på gang Qatar gøre sig gældende internationalt i forskellige sammenhænge. Blandt andet ved at fylde meget i medieverdenen, afholde store sportsbegivenheder og ikke mindst som mæglere i nogle af verdens mest profilerede konflikter.

For hvordan er det lige, at den lille stat Qatar ender med at være mægleren mellem USA og Taliban eller Israel og Hamas? Fraktioner, der ellers ikke ville tale sammen.

Udenrigs har talt med Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på Mellemøsten og sikkerhedspolitik, for at forstå hvorfor og hvordan Qatar er så prominent, når det kommer til internationale forhold.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her