Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Afrikas digitale dilemma

I takt med at afrikanske lande digitaliserer deres samfund, risikerer de at tage del i et geopolitisk nulsumsspil mellem USA og Kina, der kan undergrave deres suverænitet og værdimæssige selvstændighed. I stedet bør de diversificere deres internationale partnerskaber, hvilket kan skabe grobund for et teknologisk selvstændigt Afrika.

Afrika befinder sig i et geopolitisk dilemma. Kontinentets 54 lande er i gang med en enorm digitaliseringsproces, og overordnet set fører der tre veje ind i den nye AI-tidsalder for Afrika.

Den ene vej går mod at importere kinesisk teknologi, der er funderet i kinesiske virksomheder og en statsstyret model, og som afrikanske lande i stigende grad foretrækker. På AI-området er Kina især kendt for deres systemer inden for HR og dataindsamling.

Den anden vej går mod den amerikanske teknologi, der er drevet frem af Silicon Valley og IT-giganter, og som hviler på et markedsdrevet og relativt ureguleret amerikansk system. I disse år er USA førende inden for teknologiske infrastrukturer.

Til sidst kan man vælge den europæiske vej. Unionen har vist sig særlig stærk inden for lovgivning og regulering af AI og nye teknologier og har desuden historiske bånd til de tidligere kolonier.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Arthur Gwagwa

Arthur Gwagwa er forsker på Utrecht University på Ethics Institute, hvor han forsker i AI, geopolitik og interkulturel etik. Han er desuden medlem af Chatham Houses særlige indsats, Ansvarlig AI og samfund, der har til formål at skabe of­fentlig debat om ansvarlig AI i praksis.

Thomas Mollema

Thomas Mollema er informationskonsu­lent med speciale i modellering af kommunal forvaltning af offentlige rum. Han har en BA i filosofi fra Erasmus Uni­versity i Rotterdam og er ved at tage en kandidat indenfor kunstig intelligens på Utrecht Universitet.