Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Sensationelle overskrifter skygger for virkelighedens migration i Afrika

Uregelmæssig migration fra Afrika til Europa over Middelhavet bliver i stort omfang dækket af medierne. Det giver dog et forvrænget billede af virkeligheden, hvor overvægten af migration sker internt på det afrikanske kontinent. Migrationen fra Burkina Faso og generelt Vestafrika understreger denne dynamik.

Robert er en af de mange tusinde migranter, der hvert år rejser rundt i Afrika for at finde jobs.

Jeg mødte ham for første gang i 2019 ved en bod på et marked i hans landsby. Han sad og syede i eftermiddagssolen. Vi havde en aftale om at tale sammen til en række interviews, jeg skulle lave i forbindelse med et forskningsprojekt om intern migration i Afrika – et ofte overset emne i debatten om afrikanske migranter.

Billeder af de tusindvis af afrikanere, der forsøger at sejle over på den anden side af Middelhavet er således udbredt over hele verden. Dog overstiger den interne migration på det afrikanske kontinent migrationen ud af kontinentet.

Rapporten Afrika Migration Rapport fra International Organization for Migrations (IOM) fra 2022 viser blandt andet, at i midten af 2019 boede mere end halvdelen af afrikanske migranter i et andet afrikansk land (52,7 procent), mens den anden halvdel boede i Europa (26,3 procent), Asien (11,4 procent), Nordamerika (8,0 procent) og andre dele af verden (1,6 procent) (UN DESA, 2019).

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her