Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Ugandas Silicon Valley

I Ugandas hovedstad, Kampala, er Nasser Road stedet, hvor man kan få trykt alt fra falske fødselsattester til anbefalinger eller godkendelser. Gaden er ifølge forskere en del af den omfattende uformelle paralleløkonomi, der giver uganderne håb og muligheder i en tid med massiv arbejdsløshed og ulighed.

Nasser Road ligner ved første øjekast en almindelig gade i Kampala, Ugandas hovedstad. Ligesom mange andre gader i byens centrum specialiserer den sig i ét bestemt produkt. Mens en nærliggende gade for eksempel kun indeholder butikker, der sælger reservedele til biler, er Nasser Road kendt for sin trykkeindustri.

Gaden er fyldt med indkøbsarkader, der igen er fyldt til randen med butikker. De tilbyder alle sammen mere eller mindre den samme service, nemlig tryk og grafisk design. Nasser Road er kendt i hele Uganda, men også i tilstødende Østcongo og Sydsudan.

Folk strømmer til Nasser Road for at få trykt ting som valgplakater, større skoleopgaver eller bannere. Gaden er dog også kendt for en anden ting: bedrageri og tryk af falske dokumenter. Alt, hvad der kan trykkes, kan forfalskes her. Det gælder universitetspapirer, kvitteringer, falske penge, sågar dødsattester for dem, der forsøger at få udbetalt deres livsforsikringspenge før tid.

En vittighed blandt gadens trykkere er, at de kan ‘trykke Jesus Kristus’ fødselsattest til en rimelig pris’. Især produktionen af falske universitetspapirer på Nasser Road er blevet debatteret i den ugandiske presse, blandt andet fordi ugandiske politikere hyppigt er blevet anklaget for at lyve om deres uddannelse, når de har stillet op til valg.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her