Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Fra redaktionen

Asiens strategiske udvikling

Aldrig har det været vigtigere at forstå og kende Asien. Over halvdelen af klodens befolkning bor i regionen, den økonomiske udvikling buldrer afsted, og det er her, at USA og Kina for alvor udlever deres strategiske konkurrence. I dette nummer af Udenrigs, hvor vi ser nærmere på på hele det asiatiske geopolitiske skakbræt

Øst er øst, og vest er vest, og aldrig skal de to mødes. Rudyard Kiplings berømte sentens om modsætningerne mellem Vesten og Østen blev skrevet i slutningen af 1800-tallet, i en tid, hvor Europa dominerede hele verden og direkte herskede over det meste af den. I dag er rollerne og magtfordelingen om ikke direkte byttet rundt, så dog markant forandret. Europa udgør en stadig mindre del af verdens befolkning og regerer ikke over andre regioner, mens Asien er verdens folkerigeste kontinent og Kina en supermagt. Aldrig har det været vigtigere at forstå og kende Asien og komme væk fra stereotyperne og de enkle forklaringer. Over halvdelen af klodens befolkning bor i regionen, der på alle planer er ekstremt varieret og kompliceret. 

Men i Vesten bliver Asien hurtigt reduceret til stereotyper, og debatten om Kina kommer let til at overskygge alt. Det gør vi vores til at modarbejde i dette nummer af Udenrigs, hvor vi ser nærmere på på hele det asiatiske geopolitiske skakbræt, et skakbræt, der er mere i bevægelse og udvikling nu end i mange år. 

Centralt står selvsagt Kina, hvis ambitioner ikke længere kun er rettet mod denne klode. Professor Bertel Heurlin ser nærmere på Kinas rumprogram, der har som ambition at gennemføre en kinesisk månevandring inden 2030 og derefter få etableret en international forskningsstation på månen. Hvor stiller det resten af verden og hvad betyder det egentlig, at rummet nu igen er blevet en slagmark for denne verdens supermagter? 

At Kinas selvbevidsthed ikke fejler noget, viser også deres stadig mere aggressive diplomatiske kamp. Mette Thunø fra Aarhus Universitet beskriver, hvad hun kalder deres ’diplomatiske ulvekrigere’: diplomater, der på sociale medier og i kommentarer og interview åbent udfordrer Vestens narrativ og verdensopfattelse om alt fra coronavirussens oprindelse til de baltiske staters krav på selvstændighed. Og hvordan tackler verdens hidtidige supermagt, USA, Kinas nye status og selvbevidsthed? Seniorforsker ved DIIS, Andreas Bøje Forsby, ser nærmere på det udfordrede diplomatiske spil mellem Washington og Beijing, og hvordan USA gennem alliancer og internationale strukturer forsøger at inddæmme Kina. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her