Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

De-risking er en risikabel affære

Kina er før blevet beskrevet som hele verdens fabrik. Men nye geopolitiske vinde blæser i EU og USA, som vil reducere sin afhængighed af Kina. Andre asiatiske lande forsøger derfor at tiltrække forsyningskæder, og det rummer store muligheder – men også markante risici.

Indien har i et år haft den røde løber rullet ud for Apple, som kræver særlige forhold, hvis firmaet skal producere de nyeste modeller af iPhones i landet.

Indtil nu har den indiske industri kun fået lov til at producere de ældre iPhone-modeller. Men i september indgik Apple en aftale med landets regering om at flytte en del af produktionen af flagskibsmodellerne fra Kina til Indien. Regeringen har siden da tilskyndet indiske firmaer at begynde selv at fremstille komponenterne til de eftertragtede telefoner i stedet for at importere dem.

Industriens udvikling går dog langsomt. I dag opfylder kun halvdelen af de såkaldte højtolerance-hylstre, der er lavet i Indien, Apples særlige krav. Her kunne Indien vælge at smide håndklædet i ringen. Men i stedet har regeringen givet grønt lys til, at de kinesiske virksomheder, der fremstiller komponenterne, eksporterer dem til de indiske fabrikker. Det er ellers stik imod Indiens skærpede Kina-politik på grund af alvorlige grænsestridigheder mellem de to lande.

Vi kommer til at se flere af den slags trekantsdramaer i den globale økonomi i fremtiden. Det såkaldte ’de-risking’ er et mantra hos vestlige lande og virksomheder, når de forholder sig til Kina i dag. Idéen er blandt andet at flytte flere forsyningskæder væk fra verdens fabrik og mod andre lande. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her