Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Fra redaktionen

Fra redaktionen

Dette nummer af Udenrigs handler om Afrikas rolle i en forandret verdensorden.

I offentligheden er Afrika stadig alt for ofte en sort boks – et forvirrende sted med lande og byer, som de færreste europæere kan placere på et landkort.

Også på den udenrigspolitiske scene bliver Afrika let reduceret til stereotyper. Enten til et enormt ressourcerigt område, som det gælder om at få adgang til, eller som en eksportør af problemer og migranter. Men Afrika er ikke bare et kæmpe kontinent, som stor- og supermagterne kappes om. Det er i høj grad også mere end et halvt hundrede selvstændige lande, hundredvis af kulturer og mange hundrede millioner mennesker som selv er aktører, og som spiller en stadig større international rolle.

Der er behov for at vide mere om dynamikkerne i Afrika, lære om Nigerias enorme bløde magt i kraft af filmindustrien i Nollywood – verdens næststørste faktisk – dets musikeksport og modebranche, der klæder selv USA’s førstedame på. Som Oluwaseun Tella fra Institut for Fremtidsforskning på Johannesburg Universitet i Sydafrika beskriver, er Nigeria umådeligt meget andet end Boko Haram og de tragedier, som medierne oftest fokuserer på, når de en (alt for) sjælden gang kaster blikket mod Afrika.

Ikke at der ikke er masser af konflikter, det er der desværre ikke mangel på, faktisk er Afrika, som Nina Wilén beskriver, det kontinent i verden, der har rekorden for den slags. Hun zoomer ind på bølgen af kup og problemer i Sahel og vi ser også nærmere på, hvordan Frankrig efter årtiers dominans har mistet store dele af sin indflydelse. Samtidigt er Rusland kommet mere på banen, ikke mindst takket være lejesoldaterne i Wagner-gruppen. Niklas Møller Rendboe fra Forsvarsakademiet tegner et billede af Ruslands ambitioner i Afrika og de udfordringer, de står overfor.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her