Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Dansk Flygtningehjælp er historien om verdens skæve gang

Fra ungarske flygtninge til en verdensomspændende organisation. Dansk Flygtningehjælp er skabt og formet af de flygtningestrømme, som den geopolitiske udvikling har skabt gennem tiden. Men organisationen fortæller også meget om Danmark og den politiske forandring i de sidste knap syv årtier.

I maj udsendte FN’s Flygtningeorganisation UHCR en pressemeddelelse med en chokerende oplysning: Antallet af fordrevne i verden har passeret 100 millioner mennesker.

Imens fortsætter mange kendte konflikter med uformindsket styrke, og nye kommer til – ikke mindst har konflikten i Ukraine alene lagt mere end otte millioner fordrevne til statistikken.

I 1950’erne lå det globale flygtningetal på omkring to millioner. FN’s Flygtningekonvention fra 1951 skabte grundlaget for at sikre flygtninges ret til international beskyttelse, og der var en stærk tro på, at verden kunne honorere de fordrevnes rettigheder.

I dag kniber det. Det høje antal fordrevne lægger pres på det globale flygtningesystem, og mange steder – blandt andet i EU – er det stadig en udfordring at finde fælles fodslag om en samlet asylpolitik.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her