Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Økonomens ti bud

Efter mange årtier i globaliseringens tegn er verden ved at ændre sig. Megatrends vender, og vi kan måske forvente stagflation og brud på forsyningskæder. Men også fornyet turbo på den grønne omstilling. Udenrigs bringer her økonom og direktør for Finanstilsynet Jesper Bergs tale til Selskabets generalforsamling i maj.

Jeg er globalist, europæer og økonom. Jeg har boet ni år i udlandet, herunder arbejdet syv år i internationale organisationer, konkret Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB). Jeg tror på vigtigheden af en regelbaseret international verdensorden.

Hver dag da jeg arbejdede i Den Europæiske Centralbank i Frankfurt, gik jeg forbi et konditori, hvor der hang et billede af Frankfurt i ruiner efter Anden verdenskrig. Det må aldrig ske igen.

Det betyder ikke, at jeg er ukritisk over for kommissionens administration af den europæiske idé. Regelværket, som jeg arbejder med på daglig basis, er blevet for omfattende: Den fælles regelbog på det finansielle område er i dag på over 15.000 sider.

Sidst, som økonom tilhører jeg en profession, hvis forudsigelser er ringere end meteorologernes.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Jesper Berg

Jesper Berg (f. 1959) er direktør for Finanstilsynet og medlem af Det Udenrigspolitiske Selskabs bestyrelse. Han er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og har arbejdet i Den Internationale Valutafond og i Det Europæiske Centralbank som chef for kapitalmarkedsforhold og finansielle strukturer. Han har tidligere været ansat i Danmarks Nationalbank og været bankdirektør i Nykredit Bank.