Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

EU’s fremtidige arbejdsstyrke er i fare

Om 75 år vil cirka 10 procent af EU’s befolkning være over 85 år. Med den faldende fertilitetsrate, en svindende arbejdsstyrke og en aldrende befolkning er EU-landenes fremtidige arbejdsmarked og velfærd i fare.

Cirka halvanden. Så mange børn får et gennemsnitligt forældrepar rundt omkring i EU’s 27 medlemslande. Særligt slemt står det til i de sydeuropæiske lande som Spanien og Italien, der har en fertilitetsrate på henholdsvis 1,16 og 1,24. Bedst står det til i Frankrig, hvor tallet ligger på 1,77 – men det er stadig langt under det gyldne middeltal 2,1, hvilket er minimum for at opretholde befolkningstallet.

Der bliver født for få børn i EU-landene. Og foruden makroøkonomiske hovedpiner som vækst og konkurrenceevne kan den demografiske udvikling føre til, at der simpelthen ikke er nok hænder til at passe på vores ældre.

”Der er ikke noget, der tyder på, at den udvikling kommer til at ændre sig de kommende år,” lyder det fra Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

Derfor er der behov for handling. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her