Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Anmeldelse

Klimakrisen vil knække Rusland

Putins klimapolitik er en katastrofe, som i de kommende årtier vil koste Rusland sin stormagtsstatus på nær på det snævert militære og geopolitiske felt. Rusland kunne ellers sagtens blive en grøn super- magt.

Putins krig mod Ukraine og Ruslands heraf følgende økonomiske og politiske nedsmeltning gør det måske svært at fatte interesse for et emne som den russiske klimakrise. Men Thane Gustafsons bog fortjener at blive læst og diskuteret, for det er en uhyre velskrevet og veldokumenteret strukturøkonomisk pageturner.

KLIMAT udstiller nemlig den strategiske blindgyde, som Putin endnu inden Ukrainekrigen havde ført sit fædreland ud i. Titlen KLIMAT efterligner det russiske ord for klima og antyder bogens argument: At den verdensomspændende klimakrise vil påføre Rusland et kontroltab af dimensioner.

Gustafson forestiller sig nemlig ikke, at det for alvor vil lykkes at tøjle den globale opvarmning, og som en udpræget arktisk nation vil Rusland meget hurtigere og voldsommere blive ramt af den globale opvarmning end mange andre lande.

Samtidig spår Gustafson, at den grønne omstilling vil slå igennem i den omgivende verden i de kommende årtier til skade for Ruslands altafgørende eksport af olie og gas. Putin-kleptokratiet har ikke udvist rettidig omhu og fremtidssikret Rusland til vedvarende energi og klimasikring.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her