Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Klumme

Den grønne omstillings beskidte bagside

Det kræver umådeligt mange råstoffer og mineraler at bygge vindmøller, batterier og solceller. Passer vi ikke på, bliver den grønne omstilling til en rovdrift på klodens andre ressourcer. Vi må væk fra vækstmantraet.

Der er efterhånden bred konsensus om, at vi skal udfase fossile energikilder. Vi skal sætte meget mere skub i omstillingen til kulstoffattig ’grøn’ energi, hvis vi skal undgå, at temperaturerne og havene stiger.

Energikilder såsom vind, sol og vand ses i den sammenhæng som nøgleteknologier til at afbøde den globale klimakatastrofe og fremhæves flere steder som essentielle for at nå målene i Paris-aftalen. Regeringen fremhæver samtidig den grønne omstilling som svaret på, hvordan Danmark kan blive fri for russisk energi.

På den baggrund er der sket enorme investeringer i ’grønne’ megaprojekter rundt om i verden i de seneste år. Et eksempel er Danmarkshistoriens største anlægsprojekt med en estimeret pris på 210 milliarder kroner, nemlig den kommende energiø i Nordsøen, hvor store havvindmøller skal skabe energi til op mod 10 millioner europæiske husstande (en kapacitet på 10 GW).

På verdensplan nåede de samlede investeringer i kulstoffattige energiteknologier i 2019 op på omkring 30 procent af de globale energiinvesteringer. Selvom mange mener, at de grønne investeringer ikke er store nok, er det dog til at tage at føle på.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her