Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Anmeldelse

Ny fortolkning af Grønlands løsrivelsestrang

Kirsten Thisted genopliver med Stemmer fra Grønland – den danske koloni i 1920’erne afgørende og hidtil underkendte kilder til den dansk-grønlandske historie. Bogen er central læsning til forståelse af den grønlandske selvstændighedstrang.

Stemmer fra Grønland – den danske koloni i 1920’erne. Forlaget Kristeligt Dagblad, 2021, 491 s.

Hvis man søger at forstå, hvad der ligger bag de grønlandske visioner om løsrivelse — eller statsdannelse, som stadig flere kalder det i Grønland — er der fængende nyt at hente i lektor Kirsten Thisteds nye værk Stemmer fra Grønland – den danske koloni i 1920’erne. Kirsten Thisted henter med stort overskud sine 100 år gamle stemmer frem for at illustrere, hvordan nutidens grønlandske ønske om en ny start på forholdet til Danmark fik grobund allerede dengang. 

Historiegranskningen bliver aktuel fra første færd. I forordets første linje minder Thisted os om, hvordan statuen af Hans Egede i Nuuk så sent som i 2020 blev vandaliseret og overmalet igen, denne gang med rød maling. Ordet ”Decolonize” var desuden spraymalet på soklen, og Egede var blevet udrustet med en pisk. På side ti skriver Thisted:

“Faktisk dannedes en stor del af de fortællinger og rationaler, som har sat rammerne for nutidens relationer, helt tilbage i 1800-tallet, men blev spidsformuleret i første halvdel af 1900-tallet og styrende for udviklingen efter 1953, et årstal, der markerer den formelle afslutning på Grønlands kolonitid, 1721- 1953.” 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her