De fleste af os ved ikke, hvad der kræves for at blive en god diplomat. Vi ved, at diplomaten er skarp til at forhandle og god til at befinde sig i det rigtige rum på det rigtige tidspunkt. Men hvad er diplomatens kompetencer mere konkret? Ambassadør Carsten Staur giver sit bud.
Det er lidt af en opgave at skulle se dybt ned i den diplomatiske værktøjskasse og finde de fem mest afgørende redskaber. Hvad gør de bedste af ens kolleger, og måske nogle gange én selv, til en rimelig hæderlig diplomat?
Min verden har især været det multilaterale diplomati – at repræsentere Danmark i bredere internationale sammenhænge og deltage i internationale forhandlinger, især i FN, men også i EU, Verdensbanken og nu i OECD. En kollega, der primært har erfaringer med bilaterale relationer og/eller eksportfremme, vil måske lægge vægten anderledes.
Men her er mit bud: Tre personlige egenskaber, som jeg tror gør den multilaterale diplomattilværelse lettere – og to faglige absolutter. Der er ikke tale om en prioriteret rækkefølge.
PEOPLE SKILLS
Dette er ofte offentlighedens stærkeste billede af en diplomat: En, der er god til at omgås mennesker – og til at opbygge solide netværk med de ’rigtige’ mennesker. En, som er både åben og empatisk, let at tale med og interesseret i hele sin omverden. En god historiefortæller, der altid har en anekdote klar. Det er den positive udlægning. Andre kan tale om en person, der er som et siv i vinden og skifter farve efter sine omgivelser, og som altid er enig med den foregående taler. ”An honest gentleman sent abroad to lie for his country,” som det blev formuleret allerede i 1604.