Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021

100 år med kommunister i Kina

Det er et århundrede siden, at Kinas kommunistiske parti blev grundlagt. Partiet har haft store op – og nedture – men i dag har det fuld kontrol med Kina.

I festtaler går man tit let hen over fødselarens mindre pæne sider. Man bliver ved de rosende ord og gode fortællinger. 

Den tradition holdt den kinesiske leder Xi Jinping ved lige, da Kinas Kommunistiske Parti (KKP) fejrede sin 100-års fødselsdag i juli. Xi Jinping talte til 70.000 veldisciplinerede tilhørere på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor Mao Zedong udråbte Den Kinesiske Folkerepublik i 1949, og hvor hæren nedkæmpede demokratibevægelsen i 1989. 

I dag kan Xi Jinping se ud over et Kina, hvor KKP har fuld kontrol over statsapparatet, militæret, retsvæsenet, medierne og de vigtigste økonomiske sektorer, og hvor han selv ser ud til at have fuld kontrol over KKP. Og hans tale bar netop præg af, at partiet aldrig har været mere selvsikkert end nu. 

“For et århundrede siden var Kina i tilbagegang og visnede væk for verdens øjne. I dag er det billede, som landet præsenterer for verden, et billede af en blomstrende nation, der går fremad med et ustoppeligt momentum imod fornyelse,” udtalte han. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her