Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Fra redaktionen

Diplomatiet i en usikker verden

Dette nummer af Udenrigs handler om diplomati. I en verden som i dag, hvor gamle internationale ordener er under omkalfatring, synes diplomatiet mere vigtigt end nogensinde.

Diplomati er i sin natur diskret, nærmest usynligt hvis det for alvor er vellykket. Ingen ser krigen, der blev afværget, krisen, der blev demonteret, eller den storpolitiske uenighed, der blev løst, før den boblede over og ramte offentlighedens interesse. Derfor kan det være svært at få overblik over både betydningen, omfanget og håndværket i diplomatiet.

Dette nummer af Udenrigs er viet til at komme et par takker dybere ned i diplomatiets skjulte arbejdsgange, processer og historier.

Vi går hele vejen tilbage til oldtiden og følger med Uffe Østergaard, hvordan fortidens regenter og herskere sendte udsendinge til hinanden. Grænserne mellem mennesker og guder var dengang mindre skarpe og herskerne så ophøjede og guddommelige, at de aldrig måtte mødes. Siden er præsidenter og diktatorer kommet mere ned på jorden, men behovet for diplomater er lige så stort som nogensinde. Noget, man kunne ønske, at nogen sagde videre til de danske politikere, der i årevis har skamskåret udenrigstjenesten, så den i dag er nordens mindste.

Men hvad er diplomati egentligt, og hvad skal diplomater kunne? Udenrigs har talt med Carsten Staur, en af de mest drevne og erfarne danske diplomater med årtiers FN-erfaring, om hvilke mentale værktøjer, som diplomaten skal have. Også det danske diplomati er i hastig udvikling, ikke bare internt, men også som del af rigsfællesskabet.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her