Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021

Der har altid været behov for diplomatiet

Lige fra de første store riger opstod, har der været diplomater. Oprindeligt kunne herskerne slet ikke mødes fysisk, fordi det gik ud over deres selvbillede som enestående guder. Sådan er det ikke længere, men diplomatiets kunst er under konstant udvikling.

I Den Store Danske Encyklopædi defineres moderne diplomati som ”information, kommunikation og forhandling mellem stater, baseret på gensidig interesse.

Encyklopædien daterer systemet, hvor et land har faste repræsentationer i andre lande under ledelse af en ambassadør, til Europa i 1600-tallet, mens reglerne for diplomati blev fastlagt i 1961 med den såkaldte Wienerkonvention.

Diplomatiet er dog meget ældre. Så længe der har været stater, har der været forbindelser enten gennem herskernes personlige møder eller ved udsendinge. Især fra Babylon, Assyrien, Egypten, Grækenland, den romerske republik og det romerske imperium kendes sådanne diplomatiske forbindelser.

Et vindue til det gamle diplomati
Et historisk eksempel er en diplomatisk korrespondance på lertavler skrevet med kileskrift. Den blev fundet i 1887 i det mellemste Egypten i ruinerne af den nye hovedstad, Armana, som faraoen Akhenaton (1353-1335 fvt.) anlagde som led i sin revolutionære ændring af Egyptens religion til dyrkelsen af én gud, Aton. Korrespondancen meddeler, at Akhenaton skifter navn fra Amenophis 4. til Akhenaton (som betyder Atons ånd) og er hersker over den stærkeste magt i Mellemøsten.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her