Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023 Kronik

Indien bliver en økonomisk supermagt, og Danmark ligger lunt i svinget 

Indien indtager en stadig vigtigere
plads i verdensordenen, og det
dansk-indiske forhold oplever lige nu
en opblomstring, blandt andet efter
sagen om Niels Holck. Derfor er det
vigtigt for Danmark at danne nye lag i
det nuværende partnerskab

Forholdet mellem Danmark og Indien har i det sidste årti ændret sig markant. Da jeg blev udstationeret som chef for DI’s kontor i Mumbai i 2012, var den bilaterale relation mellem de to lande med ambassadør Freddy Svanes ord i dybfryseren. 

Siden da har intenst diplomatisk arbejde på begge sider båret frugt, og forholdet er tøet op i sådan en grad, at det bilaterale forhold har nået nye højder med gensidige minister- og statsbesøg – senest med besøget til New Delhi og Chennai, hvor kronprinsparret også deltog.

Jeg turde knap forestille mig den udvikling for et årti siden i Mumbai. En forudsætning for den positive udvikling er, at det lykkedes at få Niels Holcks udleveringssag adskilt fra den politiske relation, således at den i begge lande anskues som et selvstændigt juridisk anliggende. Derfor forholder jeg mig heller ikke yderligere til den sag her.

Indien har vokseværk – politisk og økonomisk
Hvorfor er udviklingen i det dansk-indiske forhold relevant? Det er den kort og godt, fordi Indiens position i den globale verdensorden bliver stadig vigtigere. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her