Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2023

Kinas diplomatiske ulvekrigere

Kinesiske diplomater har siden 2020
gjort sig bemærket med
provokerende og aggressive
bemærkninger på Twitter og andre
globale sociale medier. Kina vil vinde
narrativet om fremtiden.

I et interview på den franske nyhedskanal LCI den 21. april gjorde den kinesiske veteranambassadør Lu Shaye, der siden 2019 har været Kinas ambassadør til Frankrig, sig til talsperson for, at de tidligere sovjetrepublikker ikke kunne regnes for legitime stater i henhold til gældende international ret. Han argumenterede for, at disse stater ikke var suveræne stater, fordi der ikke foreligger internationale aftaler herom. 

Reaktionerne fra de baltiske lande, Tjekkiet, Rumænien, EU’s udenrigschef Josep Borrell og næsten 80 EU-parlamentsmedlemmer m.fl. kom selvsagt prompte og harmdirrende. 

Det kinesiske udenrigsministerium måtte hurtigt forsikre om, at Kina skam respekterer alle de tidligere sovjetrepublikkers suverænitet ved at have etableret diplomatiske relationer til dem. Talspersonen for det kinesiske udenrigsministerium fralagde sig dernæst ansvaret for Lus udtalelser ved at betegne dem som ”private synspunkter”. Alle spor fra interviewet er nu slettet fra den kinesiske ambassades hjemmeside.

Siden denne episode er der i Europa blevet spekuleret en del i betydningen af den provokerende udtalelse fra en af Kinas mest erfarne diplomater. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her