Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Yemen på et sølvfad

Trods syv år med saudiarabiske bombninger står Houthibevægelsen i Yemen stærkere end nogensinde. Siris Hartkorn beretter fra Sanaá, der klarer sig meget bedre end forventet trods krigens brutalitet. Men måske netop derfor er der lange udsigter til fred.

Da jeg i morges sad på min tagterrasse og drak kaffe, fløj tre militærhelikoptere lavt hen over huset efterfulgt af summende droner. Jeg har ofte set saudiarabiske jetfighters, eksplosioner fra luftangreb, røg fra affyrede missiler og hyppigt fyrværkeri og tracerbullets fra nærliggende bryllupper. Men jeg har i de ti år, jeg har drukket kaffe på samme tag, aldrig før set helikoptere eller droner.

Sammen med tanks, missilsystemer, militære processioner og fremvisning af søminer er helikopterne og dronerne en del af den magtdemonstration, som Yemens nordlige houthibevægelse i disse dage udøver et par gader fra mit hus i Sanaá.

Og signalet fra houthierne her små to uger inden krigens parters våbenhvileaftale udløber, er klart: Vi er ikke længere den lokale rebelgruppe, som Saudi-Arabien, i spidsen for en koalition af ni lande, i 2015 erklærede krig. Vi er, syv år senere og trods importrestriktioner og økonomiske sanktioner, en fuldvoksen hær med potentiale til at destabilisere hele regionen.

Houthibevægelsen er dermed endt som den selvopfyldende profeti, Saudi-Arabien gik i krig for at forhindre. Hvad der for syv år siden var en lille lokal rebelgruppe uden andre våben end kalasnikows og uden nævneværdige bånd til Iran, udgør i dag en reel sikkerhedsrisiko på Saudi-Arabiens grænse til Yemen.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her