Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

En ny generation er kommet til magten i Chile

Den første præsident, som ikke husker Pinochet-tidens diktatur, er kommet til magten i Chile. Men der er stadig store udfordringer for den kun 36-årige præsident Gabriel Boric.

Gabriel Boric var 16 år, da han under en fest indgik et væddemål med sin ét år ældre skolekammerat Jorge Sharp om, hvem af de to der først ville blive præsident i Chile.

Væddemålet mellem de to politisk engagerede unge var nok for sjov, men dog ikke mere end at 36-årige Gabriel Boric for seks måneder siden indtog posten som Chiles yngste præsident nogensinde og desuden den mest venstreorienterede siden Salvador Allende. Jorge Sharp er til gengæld blevet en fremtrædende borgmester i Chiles største havneby, Valparaiso.

Med Gabriel Boric er en helt ny generation kommet til magten i det lange sydamerikanske land. Det er den første, der ikke har sine egne erindringer om Augusto Pinochets 17 år lange militærdiktatur fra 1973 til 1990, men kun har historierne om de mørke år fra andre.

Og netop det faktum er nøglen til at forstå den fraktur, der er opstået i chilensk politik, og som førte til Gabriel Borics sejr i november 2021 over den højreradikale Pinochetapolog José Antonio Kast. Samtidig trak valget gulvtæppet aldeles væk under de traditionelle partier, der har regeret Chile siden diktaturets fald.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her