Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Midtvejsvalg i trumpismens tid

Et midtvejsvalg, som tegnede til at blive en katastrofe for demokraterne, endte med en slags valgsejr. Og mod alle odds blev Donald Trump atter den centrale person i amerikansk politik.

Dagen før midtvejsvalget den 8. november var de fleste republikanske politikere og konservative medier overbeviste om, at demokraterne nærmest ville blive skyllet væk af en ”rød bølge”. Mange demokrater frygtede, at forventningen var velbegrundet.

Det var den ikke. Bølgen kom aldrig. Ganske vist mistede demokraterne deres spinkle flertal i Repræsentanternes Hus, så det nu var republikanerne, der fik et spinkelt flertal, men de udbyggede mod forventning deres flertal i Senatet lidt og vandt desuden vigtige guvernørposter og flertal i mindst tre staters lovgivende forsamlinger.

Faktisk var det første gang siden 1934, at den siddende præsidents parti ikke mistede flertallet i en eneste lovgivende forsamling.

For langt de fleste politiske iagttagere var det et ganske overraskende valgresultat. Og for de republikanske ledere var det en anledning til selvransagelse.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Niels Bjerre-Poulsen

Niels Bjerre-Poulsen er lektor ved Center for American Studies, Syddansk Universitet. Hans forskning er primært fokuseret på amerikansk politisk kultur, amerikanske udenrigsrelationer og det amerikanske formandskab. Han har en ph.d.-grad i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara (1993) og MA i historie fra University of Copenhagen (1984) og en BA i American Studies, University of Copenhagen (1986).