Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022

Zelenskyj-udfordringen 

Verdens tålmodighed med FN’S Sikkerhedsråd er tyndslidt – og presset for reform er stigende. Nu er også USA gået ind i bestræbelserne.

Da den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj den 5. april 2022 talte til FN’s Sikkerhedsråd for første gang siden den russiske invasion, var det med et skarpt skåret krav: 

“Reformér Sikkerhedsrådet – eller opløs det!” 

Ingen af delene er sket eller synes nært forestående, men ‘the Zelensky challenge’ – som den ofte omtales i New York – er en markant påmindelse om en debat, der i disse år tager til, og som har fået fornyet næring af den russiske invasion af Ukraine: nemlig diskussionen om Sikkerhedsrådets (og FN’s) fortsatte relevans og ikke mindst behovet for reformer. 

Zelenskyjs udfald handlede ikke mindst om Ruslands brug af vetoretten, der har lammet Sikkerhedsrådet i forhold til krigen i Ukraine. Den russiske invasion har dog ikke ført til en total lammelse af Sikkerhedsrådet, der stort set fungerer som hidtil på Rådets øvrige dagsordener – om end samarbejdet på mange områder er blevet endnu mere bøvlet. 

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her