Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Anmeldelse

Nutidens statsmænd under lup

Britisk historiker gennemanalyserer 12 fremtrædende europæiske politikere, som satte deres præg på de seneste 100 års historie. Det er tankevækkende læsning.

Der findes historikere, som skriver bindstærke værker uden i særlig grad af hæfte sig ved personlighederne bag de historiske begivenheder. Det gælder ikke den ansete britiske forfatter Ian Kershaw, der i en ny bog leverer indgående biografier af 12 politikere, som i udpræget grad har formet nutidshistorien.

Ian Kershaw har for længst skabt sig international anerkendelse gennem en stribe værker, og her leveres et overflødighedshorn af informationer til at underbygge, hvordan disse 12 politikere skabte historie – og ikke hvordan de blev dannet af den.

I et så relativt begrænset udvalg indgår som en selvfølge de fire, som stod bag det 20. århundredes ødelæggende ”ismer”: Kommunismen, nazismen og fascismen – det vil sige Vladimir Lenin, Josef Stalin, Adolf Hitler og Benito Mussolini.

Disse diktatorer og internationale folkeforførere, fra hvad man kunne kalde ”første geled”, opfølges i bogen af magtherrer, der overvejende påtvang deres egne stater et undertrykkende regime: Spaniens Francisco Franco og Jugoslaviens Josip Broz Tito.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her