Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2022 Kronik

Tre nedslag i Zilmer-rapporten

Den nye Zilmer-rapport om Danmarks forsvars- og sikkerheds- politik frem mod 2035 forudsætter en markant ændring af den danske forsvars- og sikkerhedspolitik. Det kommer til at påvirke særligt tre områder ifølge to lektorer fra Aarhus Universitet.

Et nyt jerntæppe sænker sig over Europa. Så dramatisk åbner den nyeste rapport, der handler om den sikkerhedspolitiske situation, som Danmark og Vesten står overfor.
Den såkaldte Zilmer-rapport der udkom den 28. september 2022 og afdækker den globale og regionale sikkerhedspolitiske udvikling og dens konsekvenser for dansk sikkerheds- og forsvarspolitik.

Udfordringer er der nok af: Fremkomsten af nye stormagter, reduceret amerikansk indflydelse, aggressiv russisk naboskabspolitik, migrationsstrømme, klimaforandringer, pandemier med videre.

Rapporten er tænkt som en baggrundsanalyse til de kommende forsvarsforligsforhandlinger i 2023. Og efter læsningen er det svært ikke at komme til den konklusion, at disse forhandlinger bør blive et historisk skifte i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

I horisonten tegner sig således massive investeringer i at omstille forsvaret fra det hidtidige interventionsforsvar til et mere traditionelt territorialforsvar. Der kræves desuden et øget fokus på, at sikkerhed ikke kun handler om krudt og kugler, men for eksempel også infrastruktur og deraf et øget fokus på, at sikkerhedspolitikken ikke kun håndteres i Udenrigs- og Forsvarsministeriet, men bør berøre en lang række ministerområder.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her