Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019

Da Trump ville købe Grønland

Det amerikanske ønske om at købe Grønland er ikke nyt. Efterårets hændelser har igen skubbet fart til debatten om Rigsfællesskabet samt hvor Grønlands og Danmarks beslutningsmandat bør ligge.

I august kom Grønland i verdenspressens søgelys, da den amerikanske præsident, Donald Trump, ville købe Grønland. Diskussionen blev hurtigt affejet fra officielt grønlandsk hold, og fra dansk side blev diskussionen betegnet som absurd af statsminister Mette Fredriksen. Men absurd eller ej, så udstiller episoden dog også en del blinde vinkler i forståelsen af Grønland, Rigsfællesskabskonstruktionen og et Arktis i geostrategisk forandring.

Det var en ejendomsmægler i Nuuk, der kendte til rygterne om en amerikansk ejendomsmatador – og nuværende amerikansk præsident – før de fleste. Kenneth Mortensen var blevet interviewet af Wall Street Journal (WSJ) til en artikel, der udkom torsdag 15. august, hvor journalistisk graverarbejde havde opfanget rygter om, at Donald Trump ved flere lejligheder havde luftet tanker om at købe Grønland. Den lokale ejendomsmægler i Nuuk blev i artiklen citeret for, at man ifølge inuit-tradition ikke kunne eje land, da det er fælleseje.

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Sara Olsvig

Sara Olsvig (f. 1978) er uddannet antropolog ved Københavns Universitet. Hun er tidligere grønlandsk politiker og var medlem af Folketinget fra 2011-2015, samt formand for Inuit Ataqatigiit fra 2014-2018. I dag er hun programchef for UNICEF Danmark i Grønland med hovedsæde i Nuuk.

Rasmus Leander Nielsen

Rasmus Leander Nielsen er uddannet cand.scient.pol. og Ph.d. fra Syddansk Universitet. Rasmus har tidligere været chefredaktør på Magasinet Europa. Han har siden efteråret 2016 været ansat ved Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet), hvor han forsker i internationalt samarbejde i Arktis med fokus på bl.a. EU’s Arktis-politik, samt OLT-relationer med Grønland.