Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2019 Interview

Dansk diplomati efter den teknologiske revolution

I 2017 fik Danmark verdens første teknologi-ambassadør, Casper Klynge. Han har siden forsøgt at bygge bro mellem det traditionelle diplomati og teknologi-giganter som Apple, Facebook og Google. Vi talte med ham om udviklingen, udfordringerne og perspektiverne i tech-revolutionen, samt hvad det gør ved diplomatiske relationer.

Hvorfor mener du, at teknologi og digitalisering skal være et prioriteret område indenfor diplomatiet?

”Med en teknologisk udvikling, der af mange betegnes som Den Fjerde Industrielle Revolution, oplever vi, at en række globale teknologivirksomheder bliver mere og mere magtfulde. På mange områder agerer de som selvstændige udenrigspolitiske aktører. Og især de datadrevne af dem har en rolle i vores samfund, som vi ikke har set før. Derfor er det vigtigt, at vi er i stand til at holde de store tech-virksomheder ansvarlige for den indflydelse, de har på samfundet. Samtidig påvirkes alle samfundets afkroge af et antal nye digitale teknologier såsom kunstig intelligens og Internet of Things (netværksstrukturen for digitalt identificerbare objekter, red.). Teknologier, der på både godt og ondt vil transformere sektorer, ændre magtbalancer og stille nye krav til beslutningstagerne i årene der kommer.

Beslutningen om at løfte teknologi op til et udenrigspolitisk fokusområde og etablere en diplomatisk repræsentation til teknologi har efter min mening givet Danmark for en unik chance til at være på forkant med samt påvirke udviklingen – langt ud over, hvad vores størrelse ellers tilsiger. Hvis det skal kunne lade sig gøre i praksis, kræver det dialog og alliancer, der inkluderer både regeringer, virksomheder, civilsamfundet og industrien. Det er her, det moderne diplomati kan spille en rolle.

I det 21. århundrede er forandringernes epicentre de teknologiske højborge Silicon Valley, Seoul og Shenzhen.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Julie Arnfred Bojesen

Julie Arnfred Bojesen (f. 1991) er leder af det ukrainsk/danske ungdomshus i Kyjiv. Hun er tidl. sekretariatsleder hos Det Udenrigspolitiske Selskab og redaktionssekretær for Udenrigs. Hun er uddannet bac.scient.pol. fra Aarhus Universitet og MA i Communication for Development fra Malmö Universitet. Hun er OSCE-valgobservatør og bestyrelsesmedlem i Humanity in Action Danmark.

Marcus Rubin

Marcus Rubin (f. 1970) er, foruden at være redaktør på tidsskriftet Udenrigs, kronikredaktør på dagbladet Politiken. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet og journalist fra Columbia University. Marcus Rubin har tidligere arbejdet som Mellemøst-, USA- og uden-rigskorrespondent på Politiken, og har forfattet flere bøger og artikler.