Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

2020 bliver et afgørende år for international klimapolitik

Topmødet i Madrid blev en fiasko. Men løsningen på vores globale udfordringer er ikke at droppe de globale klimakonferencer. Men det er op til EU at presse verdenssamfundet til at finde forpligtende løsninger. USA har desværre meldt sig ud af kampen.

Selvom 2019 på mange måder stod i klimamobiliseringens tegn, sluttede året med endnu en skuffende klimakonference.

Uanset hvor mange unge og knapt så unge mennesker, der i månederne forud havde marcheret, protesteret og appelleret, ja, så var fremskridtene ved COP25 i december 2019 i Madrid for få og for små. Det mest beskæmmende var, at det var gamle kendinge, som man stadig ikke kunne komme videre med: Diskussionen om markeder og CO2, slagsmålet om finansiering samt håndteringen af det, der på forhandlingslingo hedder loss and damage (tab og skade). Har de industrialiserede lande særlige (økonomiske) forpligtelser i forhold til de skader, som udviklingslandene allerede oplever som følge af klimaforandringer?

Få adgang til UDENRIGS.DK

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Connie Hedegaard

Connie Hedegaard (f. 1960) er cand.mag. i historie og litteraturvidenskab, samt bestyrelsesformand for CONCITO. Hun blev første gang valgt ind i Folketinget i 1984 for Det Konservative Folkeparti. I 1990 forlod hun Folketinget for at arbejde som journalist, først på Berlingske Tidende og siden som chef for Radioavisen på DR, samt vært på DR2's program ‘Deadline’. I 2004 var Connie Hedegaard miljøminister og i 2007 klima- og energiminister. Fra 2010-2014 var hun EU's første klimakommissær.