Vi skal omstille vores samfundsmodel fra den lineære økonomiske ’brug og smid væk’-model til en mere holistisk cirkulær model. Danmark har forudsætningerne for at få en førende rolle.
Vi ved det godt: Skal vi sikre en bæredygtig klode for fremtidens generationer og mindske de store klimaforandringer, som vi står over for, så er det nu, der skal handles. Senest har en ny rapport fra FN’s miljøorganisation, UNEP, nået til den nedslående konklusion, at vi kan risikere at tabe kampen til klimaforandringerne. Selv hvis alle nuværende klimaløfter verden over bliver implementeret, ser det ud til, at den globale gennemsnitstemperatur vil stige med 3,9 grader i 2100, hvilket vil have enorme konsekvenser for klodens klima.
Der er ikke nogen hurtig og smart løsning, som kan løse klimaudfordringerne. Det kræver en indsats fra mange aktører og samarbejde mellem det offentlige, virksomheder, forskningsverdenen og civilsamfundsorganisationer – store som små, i hele verden. Det kræver innovation og samarbejde på tværs af sektorer og landegrænser. Men en pointe, som vi måske glemmer lidt, er, at vi ikke kan skabe en bæredygtig klode ved kun at fokusere på klimaet, begrænsningen af CO2-indholdet i atmosfæren og den globale temperaturstigning, som repræsenteret ved FN’s verdensmål nummer 13. Klimaudfordringen er nemlig tæt forbundet med en række andre globale udfordringer, og ingen af disse kan derfor løses enkeltvis. Kun hvis vi griber udfordringerne an gennem holistiske løsninger baseret på systemtænkning frem for sektortænkning, kan vi lykkes med at løse de globale udfordringer.
Vi skal gentænke forbrug
Et af de måske mest effektive – og systemiske – tiltag er overgangen til en cirkulær økonomi. Cirkulær økonomi handler om at omdanne hele vores samfund fra den nuværende lineære økonomi, hvor vi producerer, forbruger og smider væk, til et samfund, hvor der er god økonomi i at dele og få adgang til produkter uden at eje dem. Hvor vi designer vores produkter, så de kan repareres og vedligeholdes, og gør genbrug og genanvendelse til normen ud fra devisen om de fire R’er: Re-use, reduce, recycle, rethink – genbrug, reducer, genanvend, gentænk. Det vil for eksempel betyde, at produkter produceres mest muligt modulært, så de enkelte produktdele kan recirkuleres.