Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs IIII 2020

Klimakrise: Momentum til en bedre verden

Hvordan ser en grøn udenrigspolitik ud? En dansk grøn udenrigspolitisk skal være kompromisløs i sine krav og bygge på social, økonomisk og grøn retfærdighed, og der skal handling og forpligtelser bag ordene, mener vinderne af årets artikelkonkurrence.

Innovation er et af vor tids mest brugte buzzwords. Vi skal innovere os ud af klimakrisen, lyder det fra eksperter såvel som politikere. Men skal vi virkelig læne os tilbage og vente på, at videnskabsfolk opfinder den gyldne løsning på den undtagelsestilstand vi befinder os i? Er det virkelig flere ting, nye løsninger og mere teknologi, der skal til?

Ikke nødvendigvis. Innovation behøver ikke betyde fokus på at skabe nyt, så meget som at nytænke det, der allerede eksisterer. Kan vi bruge det, vi har, på en ny måde? Kan Danmark som land nytænke sin internationale rolle? Kan vi stille større krav til os selv og hinanden og forholde os kritisk til de partnerskaber og organisationer, vi allerede er en del af?

Ny teknologi kommer ikke til at løse de omfattende udfordringer, vi står overfor, da disse udfordringer er et produkt af en verden, hvor endeløs økonomisk vækst og velstand har været idealet. Vi kan ikke forstå hverken klimarelaterede, økonomiske eller sociale problemer i isolation. Disse problemer er tæt forbundne, og derfor er deres løsninger det nødvendigvis også. En ambitiøs dansk udenrigspolitik er nødt til at tage højde for denne forbundethed, og det mest essentielle for sådan en udenrigspolitik er at udvikle en holistisk strategi til at tackle vores globale problemer.

Med en strategi, der på én gang både tackler temaer som klimaforandringer, økonomisk ulighed, kvinders rettigheder og migration, kan vi nå til roden af problemerne, opnå systemisk forandring og undgå kortsigtede lappeløsninger.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Clara Ræbild Grunnet

Clara Ræbild Grunnet har en bachelorgrad i International Business and Politics fra Copenhagen Business School, og læser nu en kandidat i Human Økologi på Lund Universitet. Hun skriver derudover for klimagruppen KAKTUS, og er optaget af krydsfeltet mellem klimaretfærdighed og social retfærdighed.

Victoria Thorsen

Victoria Thorsen har en bachelorgrad i Jura fra Københavns Universitet (KU), og læser nu på overbygningen. Ved siden af studiet er Victoria stud.jur. i Flygtningenævnet. Hun er særligt interesseret i de menneskeretlige problemstillinger klimaforandringer medfører, og hvordan menneskerettigheder kan danne grundlag for fremtidens klimaløsninger.