Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2024 Kronik

Knas i den tysk-franske EU-akse

Det er ikke den store hemmelighed, at Emmanuel Macron og Olaf Scholz er to meget forskellige typer. Men den stadigt større uenighed mellem de to er til skade for det fransk-tyske forhold – og for Europa.

Da Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, ankom til Berlin den 15. marts, til noget der føltes som et krisemøde, havde forbundskansler Olaf Scholz endnu en gang ikke fundet på noget andet og bedre at servere end en ‘fiskebolle’.

Samme slags Fischbrötchen bød Scholz også Macron og hans kone Brigitte på, da de i oktober sidste år besøgte Scholz’ hjemby Hamborg.

Det forpinte udtryk, hvormed det franske par indtog den noget tvivlsomme delikatesse fra Nordtyskland, samtidig med at Scholz gladeligt gumlede løs, var et perfekt symbol på et fransk-tysk forhold, der var begyndt at gå skævt. Her et halvt år senere ser deres forhold ud til at være på nippet til et totalt sammenbrud.

Det seneste møde mellem de to statsledere den 15. marts blev arrangeret med kort varsel. Efter to timer mellem Macron og Scholz skulle mødet åbnes op til også omfatte den nye polske premierminister, Donald Tusk. Mødet skulle give Macron og Scholz mulighed for at blive gode venner igen, og Tusk skulle på det nærmeste agere parterapeut.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her