Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2024 Kronik

Højrefløjen i Europa stormer frem

Det nye europæiske højre, som tegner sig efter Europa Parlamentsvalget, er langt mere broget, end vi har været vant til – og det kan få store konsekvenser for såvel klima- som Ukraine-politikken.

Hvad er værst – at tape sig fast til en landingsbane i en lufthavn i kampen for klimaet eller at blokere indfaldsvejene til Paris, Bruxelles og Berlin med sin traktor i dagevis i protest mod den grønne omstilling?

Svaret afhænger nok af, hvem man spørger, men det er tankevækkende, at vi i øjeblikket i mange europæiske hovedstæder bevidner et klimaoprør på to fronter, som benytter samme radikale metoder.

Klimaaktivisternes strategier er velkendte, men de voldsomme landbrugsprotester, vi ser lige nu, er ifølge en ny analyse en del af et ’nyt højreskred’, som er i fremgang over hele Europa.

Protesterne er dog kun en forsmag på den bevægelse væk fra den hidtidige brede midte i europæisk politik, som vi kan vente os efter det Europa-Parlamentsvalg, vi skal stemme til 9. juni. Det samme gælder i øvrigt for de nationale valg, som venter senere på året i for eksempel Østrig, Belgien og flere tyske delstater.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her