Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs II 2024 Leder

En udfordret verdensorden

Strukturen med suveræne stater, der blev skabt for små 400 år siden, knirker og knager. Men midt i krigene og mismodet er det værd at huske på alt det, der går godt – og som gør verden til et bedre sted.

Vi lever i farlige og uforudsigelige tider. Der er krig i Europa, krig i Mellemøsten og tektoniske skift i den geopolitiske verdensorden, hvilket skaber yderligere usikkerhed og konflikter.

Migrantkrisen er ved at tage fart igen. Der har aldrig været flere flygtninge i verden, og oveni er der klimakrisen, som kun bliver mere og mere akut, i takt med at kloden slår den ene varmerekord efter den anden. Men ikke nok med det.

Som temaet for dette nummer af Udenrigs belyser, er kloden også plaget af det, man kunne kalde superskurke – kriminelle organisationer med en sådan magt, at de truer eller ligefrem overtager magten i hele stater. Eller omvendt: stater, der reelt er en slags kriminelle organisationer.

Nordkorea har længe været det mest fremtrædende eksempel på det sidste, et atombevæbnet land, der bruger kriminalitet som en indtægtskilde. Nordkorea har stået bag alt fra falske penge til cyberkriminalitet til misbrug af diplomatposter for at smugle stoffer og truede dyrearter.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her