Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs II 2024

’Ndrangheta-mafiaens politiske magt

’Ndranghetaen er den mest magtfulde mafia i Italien i dag. Dens indflydelse rækker langt ind i det politiske system i Italien og en lang række andre lande. Opskriften er at blive så integreret som muligt i det lokale magtsystem.

FBI-agenten John Cusack blev i 1960’erne sendt til Melbourne i Australien. Han skulle efterforske en række mord, der havde forbindelse til det såkaldte Onorata Società, eller ’ærede selskab’ på dansk, og mere specifikt en række afpresningssager i Melbournes Victoria Market, der havde tilknytning til mordene.

Cusack skrev efterfølgende denne konklusion på sin efterforskning af netværket:

”For at udvide deres lovlige forretning og skjule deres kriminelle forretning følger medlemmerne af Selskabet et nøje planlagt program, der går ud på at få forbindelse til bestemte personer fra alle samfundets lag. Det kræver, at medlemmerne interesserer sig for og involverer sig i de lokale fællesskaber og kirkegrupper, og at de donerer penge til velgørenhedsorganisationer. På overfladen lever de et stille og respektabelt familieliv, og de er altid villige til at gøre tjenester for de rigtige personer.”

Agent Cusack vidste det ikke på det tidspunkt, men hans beskrivelse er blevet en klassiker inden for moderne mafiaforskning, idet den passer perfekt til især de italienske mafiagruppers modus operandi.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her