Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs II 2024

Gaza og den post-vestlige verdensorden

Krigen i Gaza har tydeliggjort nogle væsentlige forskydninger i international politik. Befinder vi os i en post-vestlig æra, hvor Vesten står relativt isoleret i sin fortolkning af verden? Situationen kalder på mere internationaliseret forskning, en mere global historiebevidsthed og bedre indsigt i konkurrerendeverdenssyn.

Det meste af verden bakkede i januar op om Sydafrikas initiativ til at undersøge, hvorvidt Israel forbryder sig mod Folkedrabskonventionen ved Den Internationale Straffedomstol. Imens stod kernelandene i Vesten – herunder Tyskland, USA og Storbritannien – på sidelinjen og relativt isolerede med deres modstand.

Dette er billede på en mere overordnet forskydning: Den internationale konsensus rykker væk fra Vesten, der ikke er den eneste definerende magtpol i verden.

Situationen i Gaza – og den polarisering, der er blevet skabt på baggrund af Israels repressive politikker i forhold til palæstinenserne samt det Hamas-orkestrerede angreb i Israel og de militære handlinger i Gaza – åbner for nye spørgsmål i international politik, som forskningsdisciplinen skal rumme og blive bedre gearet til at svare på.

Forskellige konflikter, forskellige hensyn

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her