Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs II 2024

Europas byer er splittede i kokainkrisen

Kokainen oversvømmer de europæiske havnebyer som aldrig før. Og trods uenigheder om, hvordan man bedst kommer problemet til livs, oplever de store europæiske havnebyer alle mangel på lederskab fra europæiske stater og EU i kampen mod narkohandel. Men måske kan et nyt EU-initiativ give håb.

I februar rejste en delegation af embedsmænd fra tre europæiske byer rundt i Latinamerika. Dette ville ikke være bemærkelsesværdigt, hvis ikke det var fordi, at delegationen netop ikke var statsoverhoveder, ministre eller parlamentsmedlemmer.

Missionen var nemlig ledet af borgmestre fra Antwerpen i Belgien, Rotterdam i Holland og Hamborg i Tyskland. Disse tre byer modtager årligt størstedelen af den kokain, der smugles ind i Europa fra Latinamerika. Antwerpen er den klart travleste kokainhavn og modtager en årlig rekordmængde på 116 tons, imens Rotterdam får 45 tons og Hamborg 35 tons.

De tre borgmestres rundtur startede i Columbia og Peru, de to største kokainproducenter i verden, og fortsatte herefter til Ecuador og Costa Rica, hvorfra størstedelen af kokainen sendes. Delegationen var overraskede over de ringe forhold, de mødte.

Havnen i Moín i Costa Rica gav nok det mest positive billede. Havnen har i flere år delt data og scanninger af mistænkelige fragtcontainere med det belgiske toldvæsen og er derudover en moderne havn med et højt sikkerhedsniveau. Det forhindrede ikke den europæiske delegation i at udtrykke ærgrelse over det langsomme tempo med at anskaffe nye scannere og manglen på nye teknologier.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her