Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2024

Den Internationale Domstol forsøger at bevare sin eksistensberettigelse i retssagen mellem Sydafrika og Israel

Den verserende retssag mellem Sydafrika og Israel ved Den Internationale Domstol er et historisk skridt for Sydafrika, Palæstina og hele Det Globale Syd. ICJ’s ordre kommer imidlertid næppe til at skabe forandring i Gaza. Derimod giver en nylig hollandsk dom et spinkelt håb.

Sydafrikas sagsanlæg imod Israel bærer en symbolsk betydning, som ikke bør undervurderes. Men Den Internationale Domstol ICJ’s, nylige afgørelse om seks midlertidige foranstaltninger kan næppe standse Israels militære angreb i Gaza.

Det viser blandt andet Israels præsident, Benjamin Netanyahus, reaktion på afgørelsen, hvor han i en tale udtalte, at Israel dels respekterer folkeretten og dels vil fortsætte sine selvforsvarsoperationer uforandret. ICJ’s afgørelse kræver dermed angiveligt ingen handlingsændringer af Israel – tværtimod bekræfter udeladelsen af at beordre våbenhvile legitimiteten af Israels operationer.

De nyligt indledte bombardementer i Rafah, hvor størstedelen af Gazas befolkning har søgt ly uden mulighed for at flygte, bekræfter denne linje.

Alligevel afviste ICJ den 16. februar en anmodning fra Sydafrika om, at den åbenbare
utilstrækkelighed af den tidligere afgørelse skulle føre til yderligere midlertidige foranstaltninger.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her