Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2024

Misbruger autokratier Interpol?

Med 100 år på bagen er Interpol en af verdens ældste internationale organisationer. Dens efterlysningssystem er dog udfordret på grund af misbrug, men nye tiltag skal rette op på dette.

I november markerede den internationale politiorganisation, Interpol, 100-året for dens oprettelse på den årlige generalforsamling i Wien.

Med 196 medlemslande har Interpol absolut global tilslutning og international anerkendelse af sin årelange rolle i at sikre effektivt internationalt politisamarbejde i bekæmpelse af alvorlig grænseoverskridende kriminalitet.

Blandt roserne var dog også tidsler. De delegerede måtte igen forholde sig til kritiske røster fra medier, fagfolk, NGO’er og Europarådet. De handler om, at Interpols internationale efterlysninger af mistænkte kriminelle, de såkaldte Red Notices, i stigende grad misbruges af autokratier til at efterlyse politiske modstandere og dissidenter for opdigtede forbrydelser, typisk svagt specificeret terrorisme eller økonomisk kriminalitet.

Det skete for eksempel i 2021, da ukrainske Yevhen Lavrentjuk, tidligere teaterleder i Moskva, blev anholdt under transitering i Napolis lufthavn. Han blev i 2020 efterlyst via Interpol af russisk politi, mistænkt for bedrageri, men den reelle årsag var ifølge Lavrentjuk, at han allerede i 2014 måtte forlade Rusland efter offentligt at have kritiseret invasionen af Krim.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her