Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Fra redaktionen

Den anden halvdel

Hvor der for få årtier siden skulle spejdes langt for at finde en kvinde på den udenrigspolitiske scene, er billedet i dag et helt andet. Kvinderne har stillet sig i front og påvirker i stigende grad den internationale dagsorden.

Indtil for nyligt var det mænd, der stod i spidsen for verdens stater og udenrigspolitikken. Trods få magtfulde kvinders indflydelse på historiens gang, som Uffe Østergaard skitserer i sin artikel, var kvinder placeret i baggrunden i samfundet.

Sådan er det lykkeligvis ikke længere. I Danmark har to ud af de tre seneste statsministre været kvinder. Det samme gælder i fire af de fem nordiske lande, og i Tyskland skal man være et stykke oppe i 20’erne for at huske, da kansleren ikke var kvinde.

Dette nummer af Udenrigs er viet til kvinder – deres rolle, deres påvirkning, og hvad det betyder, at de i stigende grad har indflydelse på udenrigs- og forsvarspolitikken i den vestlige verden. Hvad betyder det for substansen og politikken, at kvinder er kommet med helt i front? Og hvordan har det været for de konkrete kvinder, der var mønsterbrydere på posterne?

Anne Sofie Allarp har talt med tre af de danske markante kvindelige politikere, der har brudt glasloftet på deres områder, og Annegrethe Rasmussen har interviewet Helle Thorning-Schmidt om, hvordan det var at være den første kvindelige danske statsminister.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her