Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Leder

Kvinder gør en konkret forskel

At hæve kvindernes status over hele verden er ikke kun et spørgsmål om rettigheder. Det er også et strategisk imperativ, der fremmer danske og europæiske interesser i forhold til global velstand og stabilitet. Det er også en vigtig dimension i kommende udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategier og målsætninger.

“I have to tell you, my seven-year-old granddaughter said to my daughter, her mother, ‘So what’s the big deal about Grandma Maddy having been Secretary of State? Only girls are Secretaries of State.’ Most of her lifetime, it’s true. But at the time it really was a big deal

– Madeline Albright, USA’s første kvindelige udenrigsminister

Da jeg som ung nybagt kandidat havde min gang i udenrigsministeriet i forbindelse med mit arbejde på Center for Menneskerettigheder, kunne kvinderne i chefstillinger, endsige som ambassadører, tælles på én hånd. Det har forandret sig markant de sidste ti år, og i 2018 blev den første kvinde udnævnt til den vigtige post som ambassadør i USA.

Udenrigspolitik og sikkerhedspolitik er dog stadig et mandeområde. Kun 15 procent af verdens ambassadører var kvinder i 2017 ifølge et notat fra Europa-Parlamentet fra 2019. Og der var i alt 15 kvindelige forsvarsministre i verden. Blandt Europarådets 47 medlemslande finder man fem kvindelige udenrigsministre.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her