Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Klumme

Evnen til at afkode omverdenen er vigtigere end nogensinde

Vi er nødt til at tage opgøret med de kræfter, som har potentialet til at undergrave vores demokrati, vores tro på videnskaben og dokumenterede fakta. Der er brug for medier som Udenrigs, der forklarer og sætter tingene i perspektiv.

Hvis vi nogensinde havde været i tvivl om, hvad en grundig og indsigtsfuld udenrigsdækning betyder for forståelsen af den verden, vi er en del af, så behøver man bare at tænke på udviklingen de seneste fem år. På hvad det betyder, når verdens mest indflydelsesrige supermagt skifter kurs og bliver lige så uforudsigelig som et tweet – indadvendt og selvtilstrækkelig. På hvad det betyder, når Kina sætter turbo på sin internationale, strategiske magtposition og jagter både at blive førende klimaforkæmper, global infrastruktur-investor og førende på de mest avancerede, nye teknologier.

Når internationale spilleregler og aftaler og internationale organisationer i et møjsommelig sammenstrikket multilateralt system pludselig vakler, fordi USA lægger kursen om. Kun for en stund, må vi håbe. Når en pandemi får verden til at gå i lockdown og lukke grænser for at beskytte sig mod omverdenen. Når globaliseringen lægges for had og bliver til den økonomiske skurk i stedet for det, der skulle øge den globale velstand, øge handelssamarbejde og kulturel forståelse.

Når antallet af demokratisk funderede lande falder og ikke stiger. Når tech-giganterne kan trække stikket for en demokratisk valgt præsidents adgang til de sociale medier, og militære diktatorer slukker for de sociale medier i Myanmar, når de har behov for at begå et kup, uden at hele verden kigger med. Når de rige og de fattige lande slås om de vacciner, der skal give os alle en tro på, at der er en fremtid uden dødsangst, mundbind og restriktioner. Når økonomien og vores samfund skal genopbygges efter coronaen, og verdens traditionelle konfliktområder får lov til at eskalere, mens vi har travlt med at se den anden vej og redde os selv. Når internationalt lederskab svigter, og det går for langsomt med at realisere klimamålene.

Når medierne af verdens mægtigste leder bliver gjort til fjender af folket og en del af en absurd fake news-fortælling, som undergraver vores troværdighed hos den befolkning, vi gerne vil repræsentere.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her