Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021 Interview

”Det handler om at gøre paletten større – i Danmark og ude i verden”

”Diversitet eller mangfoldighed er simpelthen et gode. Du får flere aspekter og erfaringer med ind i beslutningsprocessen,” siger Danmarks første kvindelige regeringsleder, Helle Thorning-Schmidt. Selv var hun aldrig i tvivl om, at hun blev vejet og målt på sit køn, og det gav både fordele og ulemper.

Helle Thorning-Schmidt var Danmarks første kvindelige statsminister, og undervejs gjorde hun sit til at bane vejen for flere kvinder på andre fremtrædende poster. Hun udnævnte således mange tunge kvindelige ministre som Karen Hækkerup (fødevareminister, justitsminister og social- og integrationsminister) og Mette Frederiksen (beskæftigelsesminister og justitsminister) samt naturligvis Danmarks anden kvindelige EU-kommissær, Margrethe Vestager, til konkurrencekommissær, som i dag også er næstformand for den magtfulde EU-Kommission.

”Diversitet er altid en fordel – både i politik og i erhvervslivet – og ikke kun, når vi taler om køn. Samtidig er der ingen grund til, at vi kvinder undertrykker vores feminine sider. Kampen for ligestilling handler jo ikke om, at de to køn skal være ens. I bund og grund handler det snarere om at udvide paletten og vænne alle til, at den gode leder lige så godt kan være en kvinde som en mand,” lyder det indledningsvis.

Hun bemærker med et smil, at der fortsat er langt endnu, til det mål er indfriet: ”Og derfor er det nødvendigt og positivt, når kvinder hjælper hinanden; det fik jeg også selv at mærke i starten som statsminister og måske særligt i udlandet,” fortsætter hun og uddyber:

”Jeg kunne for eksempel mærke, at Angela Merkel – som allerede var en indflydelsesrig og erfaren kvindelig leder i Europa, da jeg startede som statsminister – gjorde noget ud af, at jeg fik taletid, når vi mødtes i Det Europæiske Råd. Jeg kom på vældig god fod med hende, og hun gav mig også lige det genkendelsens nik og den ekstra opmærksomhed i starten, der gjorde det hele lidt nemmere. Sådan vil jeg også gerne selv behandle unge kvinder, jeg møder, der bryder kønsbarrierer, men også indenfor andre parametre, for eksempel etnicitet, uddannelse eller oprindelse,” siger Helle Thorning-Schmidt.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her