Leder du efter Det Udenrigspolitiske Selskabs hjemmeside? Vi har skiftet domæne. Klik dig ind på www.udenrigspolitik.dk

Udenrigs III 2021

Kvindemagt mod statsvold

Den hviderussiske revolution har sat gang i en noget nær ustoppelig kvindelig kraft mod ’Europas sidste diktator’. Styrken er kommet bag på kvinderne selv.

Tag ikke fejl: Trods nyheds-blackout lever revolutionen i Hviderusland stadig. Og kvinder fører stærkt an i den daglige, bitre kamp. Oprøret har fået et umiskendeligt kvindeligt ansigt.

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt har den hviderussiske nobelprisvindende forfatter Svetlana Aleksijevitj kaldt sin bevægende bog om og med de sovjetiske kvinder, der kæmpede i Den Røde Hær under Anden Verdenskrig, men ikke fik en heltemodtagelse eller blot anerkendelse for deres indsats, da de vendte hjem. De har siden holdt sig tilbage med at fortælle om deres oplevelser.

Men i dag kan ingen sige, at den hviderussiske revolution, der begyndte i august 2020, ikke har et kvindeligt ansigt og en stemme, der ikke kan høres. Tværtimod er opgøret med Aleksander Lukasjenkos mere end 26 år lange undertrykkende regime i ’Europas sidste diktatur’ nærmest blevet synonymt med ’dets kvindelige ansigt’.

Ikke alene stillede tre yngre kvinder sig i front, da Lukasjenkos mandlige modkandidater op til valget blev smidt i fængsel, men den ene af dem, Svetlana Tikhanovskaja, vandt faktisk også præsidentvalget. Da Lukasjenko på trods af åbenlys valgsvindel udråbte sig selv til vinder med over 80 procent af stemmerne, eksploderede situationen. Protestdemonstrationerne rullede ud over hele landet, og det samme gjorde den ekstreme vold, de blev mødt med fra Lukasjenkos brutale oprørspoliti, OMON. “Jeg kunne næsten ikke trække vejret på grund af politivolden,” fortæller Nastja, mor til tre og midt i 40’erne. Alligevel måtte hun ud på gaden og være med. Og det har hun været lige siden. Hun siger, at der med de tre kvinder i spidsen “er blæst frisk luft gennem hele Hviderusland”, og hun føler en enorm stolthed over den kvindelige kraft i revolutionen.

Få adgang til UDENRIGS.DK

Gratis prøveabonnement i 30 dage

Få adgang til Udenrigs

TEGN ABONNEMENT
Allerede bruger? Log ind her
Anne Haubek

Anne Haubek er uddannet journalist og har i knap 25 år arbejdet i DR, deriblandt i næsten 15 år som redaktør og vært på P1’s ugentlige magasin 'Europa lige nu' og som vært på P1 Orientering. Hun har rapporteret fra de fleste europæiske lande og fra EU. Senest har hun besøgt Hviderusland to gange i efteråret 2020 under revolutionen. De senere år hun gennemrejst det tidligere kommunistiske Øst- og Centraleuropa med bus og tog for at møde østeuropæerne tre årtier efter kommunismens fald. Hun arbejder nu som freelancejournalist og foredragsholder.