FN’s bureaukrati er blevet en hæmsko for organisationens effektivitet. Der er brug for massive reformer, og det sker ikke uden pres. Norden kunne være spydspids for denne kamp, der måske ikke skaber overskrifter, men er helt afgørende.
Der var en række forskellige FN-organisationer, herunder UNECE, som jeg stod i spidsen for, i det historiske Palais des Nations i Geneve. Hver organisation havde egen IT-opsætning, egne systemer, egen helpdesk. Det betød, at man på ét kontor kunne bruge Windows 7, lidt længere nede ad gangen Windows XP og på etagen nedenunder brugte de måske Windows 10.
På et tidspunkt blev jeg og den anden danske undergeneralsekretær, Michael Møller (leder af UNOG), enige om, at det var håbløst ineffektivt, og at det ville give langt mere mening at have de samme systemer og en fælles helpdesk. Konkret ville det betyde, at to medarbejdere i min IT-afdeling skulle flyttes et par etager ned og arbejde sammen med nye kollegaer.
Da forslaget skulle behandles på min styrekomité, som bestod af repræsentanter for vores 56 medlemslande, rakte den russiske repræsentant hånden op og meddelte, at Rusland var imod forslaget. Jeg tror, det er en af de få gange i min karriere, hvor min underkæbe vitterligt ramte bordpladen.
Eksemplet illustrerer FN-sekretariatets store udfordring: en udtalt detailstyring fra medlemslandene. Det er knapt så slemt i FN’s sær- og underorganisationer som UNICEF, WFP, ILO og UNHCR, men det har været, og er fortsat, ekstremt i Sekretariatet, der udgør rygraden i FN.