Når Amerika trækker sig, vinder Kina.
Denne uge (skrevet 24. september, red.) afholder FN’s Generalforsamling sin første virtuelle samling af verdensledere nogensinde. Det har været en kompliceret begivenhed for Washington. I sin indspillede tale til generalforsamlingen tirsdag hudflettede den amerikanske præsident Donald Trump Kina for ikke at være i stand til at begrænse spredningen af det nye coronavirus til resten af verden. Men utilstrækkelighederne i hans egen administrations håndtering overskyggede hans budskab. Trump-administrationen har fået USA til at vende sig indad og trække sig tilbage fra FN, senest ved drastisk at trække sig tilbage fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) under pandemien.
I juni forklarede den nationale sikkerhedsrådgiver Robert O’Brien, at USA gjorde en ende på forholdet til WHO, fordi agenturets ”svar på pandemien viste, at det er tæt knyttet til Kina.” Administrationen hævder at stå over for et binært valg mellem enten at trække sig tilbage fra eller samarbejde med FN-agenturer, der ligger under for autoritære interesser. Men det er en falsk dikotomi.
Amerikanske nedskæringer tjener kun til at styrke Kina. Beijing er ivrig efter at udvide sin indflydelse på verdensscenen for at tjene sine egne snævre interesser, og amerikansk tilbagetrækning har skubbet de trængte FN-agenturer yderligere ind i Kinas bane og i sidste ende gjort verden mindre imødekommende over for amerikanske interesser. I stedet for at trække sig tilbage, bør USA bruge omhyggeligt kalibrerede økonomiske incitamenter til at fremme reformer mod en dagsorden, der er mere i tråd med dets interesser og værdier. En sådan tilgang ville gøre det muligt for Washington at sløve Kinas voksende indflydelse, hvor det er nødvendigt, og til at sætte retningen for FN-agenturer, begyndende med WHO.